Over collages

Over het maken van collages:

​In het begin werd ik vooral geïnspireerd door het boek Dichtbij ver van hier van Tonke Dragt. In dit boek staan prachtige collages die zijn opgebouwd uit fragmenten van allerlei afbeeldingen die tezamen een compleet nieuwe magische wereld vormen.

Mijn eerste collages waren een soort ontdekkingsreizen met papier, schaar en lijm. Ik had het gevoel dat ik de wereld rondreisde zonder van mijn stoel af te hoeven komen. Ideaal voor iemand zoals ik die in het echte leven een hekel aan reizen heeft.

Toen ik meer wilde leren over het maken van collages vond ik op internet de website van Ricarda Zielonka, een kunstenares in Leiden die kleurrijke collages maakt met een vaak mysterieuze sfeer. Bij haar heb ik cursussen, workshops en een paar privé sessies gevolgd waar ik heel veel van heb geleerd.

Daarnaast heb ik veel inspiratie, technieken en tips gehaald uit mijn gestaag groeiende verzameling boeken over collage kunst.
Met name het boek Collage, colour and texture in painting van de Britse kunstenaar Mike Bernard heeft mij aangezet tot allerlei experimenten met de combinatie van collage met allerlei andere materialen zoals bv. acryl- en aquarelverf, kleurpotloden en krijt.

Het maken van collages zie ik als het scheppen van een eigen wereld met papier, schaar, lijm en verf. Het is een magisch proces waarin het toeval vaak een verrassende rol speelt.
Ik wil deze wereld graag met anderen delen. Het liefst zonder mijzelf te hoeven verplaatsen.

​Dus via mijn website zet ik nu mijn raam open zodat mijn collages kunnen uitvliegen. Zoals jonge vogels die het nest verlaten om de wijde wereld in te trekken.